Joulu on rauhoittumisen ja rakkauden aikaa. Joulu on myös on herkuttelun, hurmaavien tuoksujen ja makujen aikaa. Jouluna hedelmiä syödään erilaisissa muodoissa. Juustolautasen kruunaajaa päärynää upotetaan punaviiniin ja keitellään siinä jälkiruuaksi aikuiseen makuun. Glögissä keitetyt päärynät ranskankerman tai vaniljakastikkeen kanssa maistuvat hienostuneelta. Mutta päärynät ovat herkullisia myös kakussa. Tämän joulun terveysherkku on kakkukaunotar, taivaallinen päärynäkakku, joka juhlistaa joulun ajan kiireettömät kahvihetket.

Upota siis luomupäärynöitä tähän ihanaan kakkuun, jonka raaka-aineet ovat vähemmän suolistoa kuormittavia ja verensokeria nostattavia kuin perinteisten joulukakkujen. Valkoista sokeria ei päärynäkakussa tarvita, vaan upea maku tulee intiaanisokerista, piparkakkumausteesta ja kaakaojauheesta.

 

 

 

Voin sijaan päärynäkakkuun käytetään kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä ja mukaan sujautetaan myös pari ruokalusikallista kuivattuja villiyrttejä, jotka tekevät hyvää monista raskaista jouluruuista kuormittuneelle maksalle ja suolistolle. Gluteenittoman kakusta saa kun vaihtaa spelttijauhot gluteenittomiin kaurajauhoihin tai kaurajauhojen ja perunajauhojen sekoitukseen. Oliiviöljy ei todellakaan maistu kakussa, vaan se tuo siihen ihanaa mehevyyttä.

Kun sirottelet päärynäkakun päälle karpalojauhetta ja koristelet sitä marjoilla, se on todellinen joulupöydän kuningatar. Tämän ihanan kakun ohjeen loihti Taina Salonen, joka vastaa myös Villikakut-kirjamme hurmaavista resepteistä.

Näin teet ihanan päärynäkakun

Syvä vuoka 15x30cm, vuoraa leivinpaperilla

2 luomukananmunaa
1 dl intiaanisokeria
2,5 dl laktoositonta mascarponea
1 dl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä (Knossos)
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja/spelttijauhoja
2 dl tattarijauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kuivattuja villiyrttejä jauhettuna (nokkosta, voikukkaa, koivunlehteä, horsmaa, sekoitus viherjauheita)
1/2 tl himalajansuolaa

2-3 pientä päärynää

Päälle
Karpalojauhetta, kanelitankoja, marjoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muut aineet ja sekoita. Pese päärynät ja leikkaa niiden pohjat suoraksi. Kaada taikina vuokaan ja paina päärynät joukkoon. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, uunista riippuen. Ole tarkkana, etteivät päärynöiden varret pala. Tämän estämiseksi, voit kastella varret vedellä. Jäähdytä kakku ja koristele marjajauheella ja marjoilla. Kakku säilyy hyvin viikon verran kylmässä.

Nauti ihanaa kakkua kauravaniljakastikkeen, tavallisen vaniljakastikkeen tai kermaisen vaniljakastikkeen kera. Kakku on niin hyvää, että se maistuu myös sellaisenaan.

Ihanaa ja herkullista joulua!

Pin It on Pinterest

Share This