Aivot rakastavat avokadoa, villivihanneksia, pähkinöitä, siemeniä, kaakaota, omenoita ja kylmäpuristettuja öljyä. Ne innostuvat myös sitruunasta ja limetistä.

On selvä, että näitä raaka-aineita yhdistelemällä syntyy jotain aivoterveyttä hellivää. Mutta siinä, että niistä syntyy niin herkullinen raakakakku, että se peittoaa kymmenet muut reseptit ja kirii hortareseptikilpailun voittoon, on mukana taikuutta ja hullaantumista, rakkautta ruokaan ja ruuanvalmistamiseen.

Kun saimme Taina Salosen Villiruusu-voikukka raakakakun ohjeen Suomen toiseen hortareseptikilpailuun, ei kiinnostavan reseptin matka voittajaksi ollut kuitenkaan vielä mitenkään kirkossa kuulutettu. Tosin tuo raikas ja kaunis raakakakku nousi joka kierroksella tuomariston mieleen ja makuaistia ilahduttamaan.

Gluteeniton ja jauhoton herkku

Aivoista innostuneena tykästyin erityisesti siihen, että herkulliseen leivonnaiseen yhdistyy niin monta tekijää, jotka saavat aivot onnelliseksi. Villiruusu-voikukka raakakakkuun ei ole käytetty jauhoja, eli se on gluteeniton. Gluteenittomuudesta tulee plussaa siksi, että gluteeni laittaa yllättävän monilla (peräti joka neljäs suomalainen saattaa olla gluteeniyliherkkä) suoliston sekaisin, ja kun aivot ja suolisto elävät tiiviissä parisuhteessa, kiukutteleva suolisto saa aivot takkuilemaan: muisti voi pätkiä ja keskittymiskyky heikentyä. Sitä paitsi valkojauhotuotteita ei kyllä muutenkaan lasketa aivoruokien aatelistoon.

Huippurasvoja ja hortaa

Superbonuksen kakku saa aivoterveyden kannalta siksi, että siinä on aivoja hellivää rasvaa öljystä, pähkinöistä ja avokadosta eikä niitä ole kypsennetty. Näin kaikki ravinteet ovat tallella.

Ja koska kakkuun on käytetty luontoäidin tarjoamaa kaikille ilmaista superruokaa voikukkaa, suolisto pysyy onnellisena ja toimintakykyisenä ja maksakin iloitsee. Kun aivot ja suolisto elävät symbioosissa ja maksa komppaa kaksikkoa, on selvää, että tämä kakku on mannaa niin mielelle kuin kielelle.

Ei valkoista sokeria

Aivot peukuttavat myös sille, ettei kakkuun ole käytetty valkoista sokeria, vaan makeutta saadaan taateleista, hunajasta tai kookossokerista. Valkoinen sokeri on aivojen sabotoija, joka koukuttaa heroiinin tavoin ja saa verensokerin poukkoilemaan kuin vuoristorata: välillä ollaan vireyden huipulla, välillä väsymyksen alhossa.

Villiruusu-voikukka raakakakku on herkullista ja terveellistä makeaa, jolla voi juhlistaa kevään ylioppilaita tai merkkipäiviään viettäviä. Sillä voi yllättää myös niin rippijuhlavieraat kuin kesähäiden juhlaväen.

 

Lisää herkullisen ja kauniin kakun synnystä voit lukea >hortoilu.fi –nettisivuilta.

 

Villiruusu-voikukka raakakakku

Pohja
130 g saksanpähkinöitä (voi liottaa ja kuivata jos aikaa)
2 rkl raakakaakaojauhetta
200 g pehmeitä taateleita
4 rkl kookosöljyä

Täyte
3-4 avokadoa
7 limetin mehu
2 omenaa
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl hunajaa tai 1dl kookossokeria (vegaani)
1 rkl kuivattua voikukkaa hienoksi jauhettuna tai 0,5 dl valkoisia villiruusun terälehtiä
Ripaus ruususuolaa

Päälle runsaasti kuivattua hienoksi jauhettua voikukkaa sekä villiruusun terälehtiä.

Valmistus

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Kakun pohjaa varten murskaa pähkinät, sulata ja jäähdytä kookosöljy, sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Laita lusikalla irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti. Pohja saa jähmettyä pakastimessa kunnes saat täytteen tehtyä.

Täytettä varten kuori avokadot ja omenat, purista limeteistä mehu, sulata ja jäähdytä kookosöly. Sekoita kaikki aineet blenderissä/monitoimikoneessa ja kaada pohjan päälle. Anna jähmettyä pakastimessa vajaa tunti, sen jälkeen jääkaapissa ainakin muutama tunti tai odota seuraavaan päivään. Koristele hienoksi jauhetulla kuivatulla voikukalla sekä villiruusujen terälehdillä (tai muilla syötävillä villikukilla).

Pin It on Pinterest

Share This